https://iranianfuturist.com

هوش مصنوعی در سال‌های اخیر پیشرفت خیلی زیادی داشته است و حالا می‌تواند کارهایی را انجام دهد که انسان برای انجام دادن آن‌ها وقت خیلی بیشتری را باید صرف کند. در برخی از امور هوش مصنوعی قادر است با انسان رقابت کند و او را در بسیاری از کارها شکست داده و از او پیشی بگیرد. برای مثال در زمینه سلامت و درمان، هوش مصنوعی قادر است سرطان را قبل از وقوع تشخیص دهد. حتی اگر بخواهیم ملموس‌تر به قضیه نگاه کنیم،‌ ‌احتمالاً در بازی فیفا هم ما را شکست می‌دهد اما هنوز تا تکامل، راه بسیار زیادی در پیش دارد. المانی که هوش مصنوعی را از انسان متمایز می‌سازد،‌ منطق است.

چند سال پیش بود که یک مهندس هوش مصنوعی به نام خانم چوی مطلبی را ارائه داد که در آن دو مجری تلویزیون مشغول خواندن خبر بودند. یکی از این خبرها، خبر قتل یک چیزبرگر توسط یک چیزبرگر دیگر بود. شاید فکر کنید این خبر مضحک است و صرفاً جنبه طنز دارد ولی استنباطی که هوش مصنوعی از این خبر می‌کند، ‌اینطور نیست. انسان می‌داند که چیزبرگر موجود زنده‌ای نیست و هرگز نمی‌تواند زنده باشد تا به قتل برسد. ولی هوش مصنوعی هنوز توانایی درک این مورد را ندارد. به گفته ریاست مؤسسه Alle که در زمینه هوش مصنوعی فعالیت می‌کند،‌ منطق ماده تاریک هوش مصنوعی است.

حال سؤالی که پیش می‌آید این است: ‌اگر به راستی هوش مصنوعی در زمینه‌های بسیاری از انسان سبقت گرفته، پس چرا قادر به فراگیری درک و منطق نیست؟ جواب این سؤال را باید در یادگیری چندوجهی آدمی جست. انسان خطا می‌کند‌،‌ یاد می‌گیرد. انسان شکست می‌خورد،‌ یاد می‌گیرد. آدمی می‌بیند،‌ یاد می‌گیرد. ما می‌خوانیم، می‌نویسیم، می‌شنویم و می‌آموزیم. ربات اما اینطور نیست. خط مشی‌ای که دارد،‌ مستقیم است. هوش مصنوعی همانطور که از اسمش هویداست، مصنوعی و ساخته دست بشر است. یا صفر است یا یک. احساسات ندارد و نتیجه کار برایش مهم نیست.

مطلب مرتبط نویسنده: هوش مصنوعی

نکته‌ای دیگر که باید به آن توجه داشت این است؛ منطق نداشتن ربات آیا واقعاً یک ضعف حساب می‌شود؟ همه‌ی انسان‌ها از منطق برخوردار هستند. منطق به آدمی حکم می‌کند که در حال رانندگی به تلفن همراه خود توجهی نداشته باشد. منطق حکم می‌کند که برای حفظ سلامتی باید X را مصرف کرده و از Y دوری کرد. با این حال باز هم بیشتر تصادفات رانندگی به علت عدم تمرکز به جلو رخ می­‌دهند و مصرف دخانیات در جایگاه اول عوامل مبتلا شدن به سرطان ریه‌ می‌باشد.

با مسائل گفته شده و با ترکیب ویژگی صفر یا یک بودن هوش مصنوعی و ربات‌ها، با آموختن منطق به آن‌ها انتظار می‌رود آینده­‌ای خیلی روشن در انتظار بشریت باشد. شاید چون هوش مصنوعی خیلی از ما باهوش­تر است، خیلی از ما منطقی‌­تر هم بشود. اما راهی بسیار طولانی و پیچیده را برای رسیدن به آن باید پیمود. به امیدی روزی که جهان امروزی،‌ یعنی جایی که برای هوش مصنوعی، منطق نوشته و تعریف می‌شود، به جهانی تبدیل شود که از منطق هوش مصنوعی بتوان درس زندگی آموخت.

منبع:

www.newyorker.com

۰ دیدگاه

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *