آیندهپژوهی در مدارس
از سال ۱۳۹۵ به صورت جدی شروع به طراحی و پیادهسازی کارگاههای آینده در مدارس کردم و این پروژه شاید جدیترین کاری است که بیرون از فضای دانشگاه انجام میدهم. این کارگاهها هر روز با اقبال بیشتری مواجه شد. از سطح معاونان وزارت آموزش و پرورش تا دبستانهای پایین شهر. آینده پژوهی در آموزش و پروش
در همه این سخنرانیها و کارگاهها، تمام هم و غم من آشتی دادن مخاطبانم با آینده است. این که خالق امید و آینده اندیشی در مدارس باشم. اینکه بر روی مهمترین دارایی و ثروت کشور یعنی نسلهای آینده سرمایهگذاری کنم. اینکه تلنگری باشم هر چند کوچک در ذهن دانشآموزان، والدین و معلمها. سواد آینده ها
تاکنون بیش از ۵۰ کارگاه در شهرهای تهران، اصفهان، یزد، شیراز، رشت و کرج برگزار شده است و برای این فعالیتهای ترویجی در سال ۱۳۹۷ از طرف انجمن آیندهنگری ایران تقدیر شدم. اما این ماجرا با قدرت ادامه دارد. آینده پژوهی
کارگاههای آینده شامل طیفی از کارگاهها با عناوین و اهداف مختلف اند که در همه آنها از رویکردهای یادگیری پدیدهمحور و یادگیری مسئلهمحور استفاده میشود و در نهایت به دنبال پرورش مهارتهای آیندهگرا (۴c skills) در کودکان و نوجواناناند. کارگاههای آیندهپژوهی در مدارس در حال حاضر در بسیاری از کشورها به صورت جدی در حال پیاده سازی هستند و امیدوارم بتوانم در سطح ترویج، این کار را در کشور گسترش دهم.
برای دانش آموزان
سواد آینده به معنای استفاده از آینده در زمان حال است و وقتی آن را برای دانشآموزان ترجمه کنیم میشود پکیجی از مهارتهای ضروری برای زیستن در آینده. رویکرد ما در آموزش آینده به دانشآموزان، ترویج امید به آینده، بهبود سطح مهارتهای آینده به خصوص مهارتهای خلاقیت، ارتباط، همکاری و تفکر انتقادی (۴c skills) است و از روشهای متفاوتی برای این هدف استفاده میکنیم. اما بسیار مهم است که در همه این فعالیتها سطح بالایی از مشارکت فعالانه میان دانشآموزان برقرار شود. بیش از ۵۰ کارگاه آینده تا کنون در مدارس برگزار کردهایم و کاملاً مشتاقیم تا این فعالیتها را ادامه دهیم.
برای معلمها
لکوموتیو نظام آموزشی معلمها هستند. اما سؤال این است که آیا این قطار به سمت آیندهای بهتر در حرکت است؟. معلمها برای آموزش آینده چقدر آماده هستند و چقدر آموزش آینده برای نظامهای آموزشی اهمیت دارد؟. تلاش ما در مواجهه با معلمها، بیان اهمیت پرداختن به مسئله آینده در کلاس و آموزش شیوه آموزش آینده به آنها است.
برای والدین
دانشآموزان با آغوش باز از آینده استقبال میکنند و کارگاههای آینده بسیار برای آنها خوشایند هستند. معلمها نیز با اینکه در ابتدا گمان میکنند که توانایی برای ایجاد تغییر ندارند اما با کمی دو دلی جذب آینده میشوند و برخی از آنها برای تغییر بسیار مشتاقانه مشارکت میکنند، اما تغییر ذهنیت والدین بسیار سخت است. آنها از مدرسه، معلمها و کودکان خود انتظار دارند که مطابق میل آنها عمل کنند. ما در کارگاههای والدین میکوشیم که آنها را با آیندهها و مهارتهای مورد نیاز برای موفقیت در آینده آشنا کنیم و ذهنیت آنها از آینده را تغییر دهیم. والدین حامی میتوانند محرکهای خوبی برای تغییر مدرسه و شیوههای اموزشی باشند اما والدین ناآگاه مانع بسیار بزرگی هستند.
https://www.youtube.com/watch?v=bPhExhgSRG8
مشاهده سخنرانی دکتر محسن طاهری در باب آینده آموزش در رویداد تدکس دانشگاه اصفهان از طریق یوتیوب
در پایان باید گفت که کارگاههای آیندهپژوهی پاسخی هستند برای این دغدغهی دانشآموزان که چگونه برای آینده آماده شویم. این کارگاهها پاسخی هستند برای این دغدغهی والدین که چگونه حمایتهای درست را از کودکانمان انجام دهیم و در نهایت پاسخی هستند برای نهادهای آموزشی مانند مدارس در پاسخ به این دغدغه که چگونه مدرسهای آیندهساز باشیم؟
تقدیر برای ترویج آینده در مدارس
برای ثبت درخواست برگزاری این کارگاهها میتوانید از لینک زیر درخواست خود را ثبت نمایید.
درخواست برگزاری کارگاه آینده پژوهی در مدرسه
کارگاه تفکر طراحی در مدارس
تابستان امسال فرصتی دست داد تا در یکی از بهترین مدارس اصفهان و برای دو گروه از دختران ورودی کلاس دهم، کارگاه تفکر طراحی برگزار کنم. برگزاری این کارگاه لذتی بی اندازه برای من داشت و همین امر سبب شد تا تجربهام را با شما به اشتراک بگذارم…
تجربه یک اکوسیستم کارآفرینی
داستانی که میخواهم برای شما بگویم کم و بیش برای همه کسانی که در حوزه استارتآپها و کارآفرینی مشغولند، داستانی آشناست. اما بازخوانی آن خالی از لطف نیست، مخصوصا از آن جهت که روایتگر داستان دختران یک هنرستان هستم…
کارگاه آینده در مدرسه
منتظرمان بودند، از هجومشان به محل برگزاری کارگاه معلوم شد. آنقدر شلوغند که صدایمان به صدا نمیرسد. نسل z، نسل z که میگویند همینها هستند؛ گودزیلا. بدون توجه به ما و به سرعت وارد نمازخانهای که محل برگزاری کارگاه است، میشوند…